zondag 1 februari 2015

Volle bloei in januari: hazelaar en els

Er zijn van die bomen die zich er niets van aantrekken dat het winter is. Zij gaan vrolijk in volle bloei staan. Dat lijkt dwaas: het verhaal van de bloemen en de bijen gaat dan nauwelijks op. Want er vliegen helemaal geen bijen dan.

Deze bomen maken gebruik van de wind voor bestuiving. De lange katjes zijn de mannelijke bloemen. Ze produceren veel stuifmeel wat zijn naam eer aan doet: het verstuift met de wind en komt zo op de vrouwelijke bloemen terecht.

Hierboven een els, met lange bruine katjes en grijs stuifmeel, en met de karakteristieke 'elzenproppen': de vruchtjes van afgelopen jaar. De elzenproppen ontstaan uit de vrouwelijke bloempjes.

Hieronder een hazelaar: de mannelijke katjes zijn geel, met geel stuifmeel. De vrouwelijke bloempjes zijn heel klein (1-2 mm) en rood.
Een hazelaar met katjes

Stuifmeel is, naast honing, een van de twee basisbehoeften van bijen. Als de bijen kunnen vliegen dit seizoen, vliegen ze vaak naar deze katjes toe. De bloemen geven geen honing maar wel stuifmeel. De els en hazelaar bloeien overdadig, en zeker als het warmer is komt er veel stuifmeel vrij. De els is zelfs al ongeveer uitgebloeid op sommige plaatsen!
Hier zie je een uitgebloeide els; de katjes liggen er onder. 

Meer nieuws hierover kan je ook vinden op het pollennieuws

Geen opmerkingen:

Een reactie posten