zondag 8 februari 2015

Meewoners in oude bijenraat

Als je oude raat aan het schoonmaken bent, kom je het een en ander aan oude bewoners tegen. Allereerst een paar dode bijen. Zij zijn tot het laatst in het nest gebleven, ook toen dat al ten dode opgeschreven was. Een zit er met de kop helemaal in een cel. Dat is typerend als een volk doodgaat van de kou: dan zitten er veel bijen in de raat. Samen op een kluitje. Normaal gesproken blijven ze zo wel warm, maar als om een of andere reden het voer op is, gaan ze dood van de kou. Dan zie je allemaal 'kontjes' die naar buiten steken.


Als een raat of een hele kast niet meer door bijen gebruikt wordt, is er ruimte voor gasten. Hier een een spin. Deze gebruikt dankbaar de beschutte ruimte in een lege bijenkast voor haarzelf en voor haar eitjes. Het wordt hier vast niet zo onbarmhartig koud als buiten, moet ze gedacht hebben. En misschien vliegt er af en toe nog wel een eetbaar insect naar binnen.


Verder een lastige gast: de larve van een wasmot. Deze maakt gangen in de raat. De gangen zitten vol met een soort spinsel waardoor de bijen niet bij de larf kunnen. Als dit gebeurt in een volk, kan dat gedeelte van de raat dus niet gebruikt worden door de bijen. Normaal gesproken blijft dit wel binnen de perken, ik zie het niet vaak in gezonde volken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten