zaterdag 14 februari 2015

Mooi weer in februari

Gisteren was het fantastisch weer voor de tijd van het jaar: 10 of zelfs 11 graden in de zon, strakblauwe lucht!! Dan kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Want eigenlijk... wordt aangeraden om bijenvolken tot april met rust te laten... eigenlijk... wordt aangeraden om bijenvolken niet open te maken als de temperatuur niet boven de 15 graden is... maar ja, als je al een maand of vier met jeukende handen hebt gezeten, dan doe je wel eens iets onverstandigs. Zeker als de kasten er zo uitzien:

Dus... ik heb alle bijenkasten bekeken vanbinnen. Twee volken waren doodgegaan: één volk was gewoon te klein, en bij het andere volk was de koningin onvruchtbaar geworden. Kon alleen nog maar darren (mannetjesbijen) produceren en dan gaat het fout. Darren verzorgen geen broed, verzorgen de koningin niet, en horen helemaal niet aanwezig te zijn in een winters bijenvolk. 

Een dood bijenvolk ziet er zo uit: 
Het is een triest gezicht. De bijen zijn op de raat verkleumd. Sommige zijn in de cellen gekropen. Er zat geen voer meer in de kast. Er stond wel een voerbak bovenop met suikerwater, maar op één of andere manier waren de bijen niet op het idee gekomen om het suikerwater op te gaan halen. 

2 opmerkingen:

  1. Bijen kunnen in de winter geen vloeibaar voer opnemen omdat ze dan op de tros zitten. Dus als je wilt bijvoeren moet dat altijd suikerdeeg zijn en die moet je direct boven op de ramen leggen.

    BeantwoordenVerwijderen