woensdag 11 februari 2015

Ramen maken

Afgelopen week heb ik ramen gemaakt. Een raam is de houten omtrek om de was heen. De bijen maken hun nest binnen zo'n houten raam. Het is een enorm handige uitvinding voor de imker: die kan nu een nest in tweeën delen alleen maar door de helft van de ramen in een andere kast te hangen. Of honingramen uit een nest oogsten zonder larven en eitjes mee te nemen. Super! Het is bijna twee eeuwen geleden ontdekt.

De ramen zijn nodig in april of mei. Dan groeien bijenvolken onstuimig en hebben ze grotere behuizing nodig. Je kunt wel wachten met ramen maken tot die tijd, maar dan heb je het druk met andere bijendingen. Het is handig om wat ramen klaar te hebben liggen.


Hoe maak je een raam: eerst timmer je vier houten latjes aan elkaar. Die kan je voorgezaagd als bouwpakket krijgen bij imkerwinkels.


Vervolgens doe je met een els messing oogjes in de voorgeboorde gaatjes.

Daarna rijg je ijzerdraad door de oogjes. Het ijzerdraad maak je vast aan een spijker, zodat het strak gespannen staat.

De ijzerdraadjes kan je verhitten en dan een voorgevormde wasplaat (kunstraat) er in smelten, maar dat doe ik pas op het moment dat ik ze ga gebruiken. Ik wil dat deze wasplaten recht blijven, en als ze een paar maanden in een lege raat hangen, kunnen ze scheef worden. Dan krijg je een scheef bijennest, want de bijen bouwen op de wasplaten.

Het resultaat van een paar uur raampjes maken! Deze ramen zijn genoeg voor vier kleine bijenvolken, twee grote of één heel grote.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten