maandag 19 januari 2015

Schoon, schoner schoonst

Ook bijen kunnen hoge nood hebben. En dat is best lastig. Het zijn namelijk erg hygiënische dieren. Ze zullen nooit in de kast hun behoefte doen, tenzij dat ze ziek zijn. Dus: alleen buiten de kast poepen.

Maar ja, hoe doe je dat als het buiten koud is? Bijen gaan dood als ze kouder dan een graad of 9 worden. Dus als het kouder is: ophouden maar. Soms kan het in de winter natuurlijk erg lang koud zijn, dan moeten de bijen ook heel lang zonder toiletpauze doen. Gelukkig kunnen ze in de winter best een paar weken hun ontlasting ophouden.

Eergisteren scheen de zon een beetje, het was bijna windstil en de temperatuur was aangenaam. Gelijk merk je dat bijen gaan vliegen. Dat zijn de bijen met de hoogste nood. Zij gaan snel een plekje zoeken, en daarna vliegen ze weer terug. Sommigen vinden ook nog een bloem en pakken wat stuifmeel mee.

Wat de bijen dan ook gelijk doen: dode zusters verwijderen. Een van de doodsoorzaken is overigens als bijen op hun rug op de vliegplank belanden. Die is vaak een beetje vochtig met dit mistige weer en dan blijven de vleugels er aan plakken. Dat is het einde van de bij, want die kan niet meer loskomen. Andere bijen gaan dood van ouderdom en vallen naar de bodem. Ook die moeten verwijderd worden. 


Op de foto zie je één levende bij die drie dode bijen uit de kast gooit. Zo ruimen bijen de kast op en krijgen ziekten geen kans. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten