vrijdag 16 maart 2018

Namaak van honing volgens de EU

De EU heeft een resolutie aangenomen over honing, en dit is zowaar interessant leesvoer voor de honingliefhebber (bron: www.bijenhouders.nl). Zeker als je ook nog een keer van overzichten en getallen houdt. 
  • Honing is het op twee na vaakst nagemaakte product (overweging AF)
  • De productie van 'honing' in China is verdubbeld sinds 2002, terwijl die productie in andere landen gestagneerd is; China produceert meer 'honing' dan de EU, de VS, Canada, Argentinie en Mexico samen. De resolutie zegt nog net niet dat in China op grote schaal gefraudeerd wordt zonder dat de overheid ingrijpt, maar het komt er wel op neer. (overweging AD)
  • Meer dan de helft van de import van honing naar de EU komt uit China (overweging AS). Dat betekent dat als er op een potje honing staat: uit niet- EU landen, gemiddeld meer dan de helft uit China komt. En in China wordt op grote schaal gefraudeerd. 
  • Overweging AS: honing heeft positieve gezondheidseffecten. Het is ontstekingsremmend en antiseptisch. 
Het is gemakkelijk om honing na te maken en voor het oog op honing te laten lijken. Meng fructose en glucosestroop door elkaar en klaar ben je. Als mensen zeggen: ja, maar er zit geen stuifmeel in, kan je altijd terugzeggen: de honing is gefilterd om kristallisering te voorkomen. Maar met filteren haal je de beste stoffen uit de honing. 

Blijkbaar gebeurt dit namaken veel. Gelukkig heeft de EU daar oog voor en roept deelstaten op dit beter te testen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten