vrijdag 16 maart 2018

Namaak van honing volgens de EU

De EU heeft een resolutie aangenomen over honing, en dit is zowaar interessant leesvoer voor de honingliefhebber (bron: www.bijenhouders.nl). Zeker als je ook nog een keer van overzichten en getallen houdt. 
  • Honing is het op twee na vaakst nagemaakte product (overweging AF)
  • De productie van 'honing' in China is verdubbeld sinds 2002, terwijl die productie in andere landen gestagneerd is; China produceert meer 'honing' dan de EU, de VS, Canada, Argentinie en Mexico samen. De resolutie zegt nog net niet dat in China op grote schaal gefraudeerd wordt zonder dat de overheid ingrijpt, maar het komt er wel op neer. (overweging AD)
  • Meer dan de helft van de import van honing naar de EU komt uit China (overweging AS). Dat betekent dat als er op een potje honing staat: uit niet- EU landen, gemiddeld meer dan de helft uit China komt. En in China wordt op grote schaal gefraudeerd. 
  • Overweging AS: honing heeft positieve gezondheidseffecten. Het is ontstekingsremmend en antiseptisch. 
Het is gemakkelijk om honing na te maken en voor het oog op honing te laten lijken. Meng fructose en glucosestroop door elkaar en klaar ben je. Als mensen zeggen: ja, maar er zit geen stuifmeel in, kan je altijd terugzeggen: de honing is gefilterd om kristallisering te voorkomen. Maar met filteren haal je de beste stoffen uit de honing. 

Blijkbaar gebeurt dit namaken veel. Gelukkig heeft de EU daar oog voor en roept deelstaten op dit beter te testen. 

woensdag 14 maart 2018

Siberische beer en bijen

Het wordt een pittig weekje voor mijn bijen. Ze hebben op het goede weer gereageerd door stuifmeel te halen. In de gauwigheid zag ik dacht ik els, wilg en krokus.

De koningin reageert op vers stuifmeel door nieuw broed aan te zetten. Eitjes en larven in overvloed nu. Deze worden bewaard bij ongeveer 36 graden celsius voor een optimale ontwikkeling.

En daar zit 'm het probleem. Er komt een koudegolf aan, terwijl de bijen juist warmte nodig hebben. Dus ze hebben nu, aan het einde van de winter, veel honing nodig om te verbranden. De voorraden zijn niet groot meer bij veel volken.

Vandaar dat ik vandaag, ziek en al, zes volken bijgevoerd heb met suiker-fondant (apifonda). Ik wil niet nog meer winterverliezen.

Ik heb deze winter 6 van de 36 volken verloren. Een sterftepercentage van 17% dus. Dat is aan de hoge kant. Ik wijt het aan:

  • de varroa die ik niet goed heb kunnen bestrijden bij een aantal volken (toen had ik het in mijn rug). Twee kasten met heel veel voer waren toch leeg. 
  • Slechts twee darrenbroedige volken, dat is niet veel. 
  • En een aantal kasten is opengewaaid tijdens de winterstorm. Twee daarvan hebben het niet overleefd. 
Goede leer voor de volgende keer. 

dinsdag 6 maart 2018

Meer dan genoeg volken over

Gisteren was de eerste dag van het jaar dat je met goed fatsoen de bijenkasten kon controleren. Temperatuur boven de 10 graden en dan de kasten niet langer dan 2 of 3 minuten open hebben. Ik heb 24 volken gecontroleerd.

Wat ik dan doe: ik open een kast. Zit er condens op de dekplank dan is er eigenlijk zeker wel broed ergens. Dan kijk ik waar de meeste bijen zitten, die raat haal ik er uit en controleer ik op eitjes, broed en verzegelde broedcellen. Regelmatig zit ook de koningin op deze raat.

Bij mijn volken op twee broedbakken zit de koningin eigenlijk altijd beneden. Als er broed is, zit het daar.

Ik weeg de volken door de achterkant van de kast op te tillen, lichte kasten voer ik bij met apifonda of met raten uit dode volken.

Wat ik niet doe: ik durf de koninginnen niet te merken en te knippen. Ik ben bang dat de bijen haar dan inballen of dat ik zelf iets verkeerd doe, en in deze tijd van het jaar is een volk dan verloren.

Wat ik ook niet doe: elke raat beoordelen. Dat doe ik alleen als ik aanwijzingen heb dat er iets grondig mis is (darrenbroed bijvoorbeeld). Het kan zijn dat er wel een koningin is, maar dat ze nog geen eitjes legt.

Een volk was darrenbroedig, een volk was doodgeregend doordat tijdens de storm in februari het dak er van was afgewaaid. Een volk, met wel 20 kg of meer honingvoorraad, was ook dood. Geen idee waardoor. Een volk is nog niet zeker: ik zag de koningin niet en ook geen eitjes, maar omdat ik niet uitgebreid controleer, kan ik er eigenlijk niets van zeggen. Eens kijken of ze stuifmeel binnenbrengen de komende dagen.

Ik heb dus meer dan genoeg volken voor verhuur aan fruitboeren. Want mijn kasten in de Biesbosch heb ik nog niet gecontroleerd. Al waren daar drie volken opengewaaid en ingeregend bij de februaristorm en daarna nog een keer tijdens de vorstperiode. Toch zaten overal nog levende bijen in... het zijn harde beesten, zeg!

Nu proberen enkele volken te verkopen. EUR 12,50 per straatje bezet door bijen lijkt me redelijk in Maart.