dinsdag 28 februari 2017

Propolis tinctuur maken

En toen waren er diverse mensen die aan me vroegen of ik ook propolis had. Ik leg nog wel een keer uit wat dat doet. Samenvatting: een natuurlijk antibioticum en het dekt open wonden goed af.

Als je een bijenkast opendoet, zeker in de herfst en winter, moet je echt je best doen. De bijen maken de kast dicht met een soort hars dat ze van planten oogsten. Dit heet propolis. Er zitten stoffen in die antibacterieel werken. Of ze ook tegen virussen werken durf ik niet te zeggen.

Toen het in februari een keer 13 graden was, heb ik een paar kasten opengedaan en wat van die 'bijenkit' geoogst met een beitel. Dat ziet er zo uit:

Het is een taai spul. Als je het op je kleren krijgt, krijg je het er moeilijk uit. Het lost wel op in alcohol.

Wat ik nu geoogst had was bijenwas gemengd met propolis. De was moest ik er uithalen. Was smelt bij ongeveer 70 graden celsius. Dus au-bain-marie: een ijzeren bakje in een pan.
De pan en het bakje heb ik bij de kringloop gekocht. Ik heb een keer spullen van mijn vrouw gebruikt bij het wassmelten en krijg daar nog altijd verwijtende blikken over.
 De oogst: een vies ijzeren bakje (propolis is ERG plakkerig), een half honingpotje was en ongeveer 0,3 liter 96% alcohol met zo'n 20% propolis er in.

DILEMMA: is het goed genoeg? Kan je het zo gebruiken?

Hier ga ik de mensen voor benaderen die om de tinctuur gevraagd hebben. Er zitten vast mensen tussen die het uit willen proberen. Krijgen ze van mij een gratis flesje.



maandag 27 februari 2017

Na de storm - alles staat nog!

Storm is meestal geen probleem voor bijen, behalve als hun woning omwaait.
En waar dat eerder een keer gebeurde tijdens een storm in maart (2015), stond nu alles nog overeind! Ik was er wel blij mee, want de 9 volken die er nu staan zijn best sterk. Ik heb er goede hoop op dat ik ze allemaal kan verhuren. Of inzetten voor honing.

woensdag 15 februari 2017

Bijenfoto's

Mooi weer, mooi licht en tijd - dat zijn ingredienten voor een paar mooie foto's. O ja, en een mobiel. Bijen dragen nu veel stuifmeel binnen, dus er zullen veel nieuwe eitjes gelegd worden.
 Bijen komen terug van het stuifmeel halen. Ik denk van wilg of van hazelnoot. Beide bloeien overdadig in de buurt van mijn bijenstal.


 Een onderonsje op deze mooie lentedag (o nee, het is nog WINTER!!)


Nog wat bijen die stuifmeel aandragen.

zondag 5 februari 2017

5 februari

In Februari valt er niet veel te melden over de bijen. Gisteren had ik een paar kasten open van een bevriende imker. Hij heeft heel weinig bijgevoerd. Het lijkt me sterk dat zijn volken de winter gaan overleven. Desondanks heb ik ze behandeld met oxaalzuur tegen de varroamijt. De oxaalzuur is opgelost in suikerwater, dan hebben ze weer voor een paar dagen genoet. De volken leefden nog wel.

Verder vinden de bijen het best. Als het koud wordt, zitten ze in een kluit opeen. Ze houden zo elkaar warm en verbruiken een of twee kilogram voedsel per maand. Ze hebben meestal wel wat eitjes, maar niet veel.

De echte aanleiding om aan eitjes te beginnen is verse stuifmeel. Als de bijen vers stuifmeel binnenbrengen, is dat voor de koningin een reden om met eitjes leggen te beginnen. Dat kost erg veel voer, vandaar dat de koningin daar pas in maart of april mee mag beginnen. Net voordat de voorjaarsbloeiers gaan knallen. Fruitbomen, bollen enzovoort.

Hebben de bijen dan geen stuifmeel in de winter? Jawel, ze leggen een voorraad aan. Maar deze voorraad is gefermenteerd. Dat wil zeggen: bacterien (of gisten?) hebben de stuifmeelvoorraad zo behandeld dat het lang houdbaar wordt. Net als onze yoghurt, wijn/bier enz. Dat smaakt blijkbaar anders dan vers stuifmeel.

Nu staan de elzen in volle bloei. En toen ik mijn sigaar zat te roken voor een van mijn bijenstanden, zag ik bijen met grijs stuifmeel binnenkomen. Dus... over drie weken verwacht ik heel wat nieuwe bijtjes die uitkomen. Uit de eitjes die vandaag gelegd worden.