maandag 8 juni 2015

Vind de koningin...

Tja, vind de koningin maar eens in een volk met 10-20.000 bijen. En dan heb ik het nog niet eens over een echt groot volk.

Ik keek vandaag drie volken na, en ja hoor: bij één ervan zag ik een koningin. Het was een jonge koningin, want het volk had net nieuwe gemaakt. Gelukkig waren er niet veel bijen uitgezwermd.

Onmiddellijk heb ik de koningin gevangen en met een blauwe stift gemerkt. Dan kan ik haar later gemakkelijker vinden.

De koninginnen die dit jaar geboren worden moeten blauw worden gemerkt. Daarna heb ik haar weer in het volk gezet. Dit was de reactie van de bijen:
De bijen likken haar helemaal af, de koningin vindt het prima. Gelukkig blijft de blauwe vlek keurig zitten. Het zijn speciale merkstiften.

Een koningin kan vijf jaar oud worden, en er zijn dan ook vijf kleuren om ze te merken: 2015 is blauw, net als 2020. Dan zijn de koninginnen die dit jaar geboren zijn, allemaal dood en beginnen de kleuren weer overnieuw. Vorig jaar was groen, volgend jaar wit, dan geel, dan rood. Zie ook hier, een andere leuke bijenblog.

woensdag 3 juni 2015

Doppen breken

Vandaag heb ik 16-20 bijenvolken gecontroleerd. Je zult zeggen: je kunt toch niet 16 en 20 volken controleren? Dat zit zo: ik begon de middag met 16 volken en eindigde de middag met 20 volken.

Als volken groot worden, maken ze een nieuwe koningin en dan gaat de oude aan de wandel. Die zoekt dan een andere plek voor de helft van de bijen, en zo wordt een nieuw volk gemaakt.

Het maken van nieuwe koninginnen kan je gemakkelijk herkennen. Dan maken de bijen namelijk koninginnedoppen:
De cellen die naar beneden hangen zijn koninginnedoppen. Dit volk had er wel acht op deze raat gemaakt, dat is veel te veel. Op andere raten zaten ze ook nog. Dus het volk wordt dan in theorie 8 of meer keer gehalveerd: telkens gaat de helft van de bijen met een nieuwe koningin mee. Dan zou een veel te klein volk overblijven. 

Liefst vind je de oude koningin voor ze vertrokken is, zet je haar in een nieuwe kast met een aantal bijen, en breekt alle doppen weg tot er maar één over is. Dan denken de bijen dat ze gezwermd hebben en gaan ze weer lekker honing voor me halen. 

En dan heb je van één volk twee volken gemaakt. Zo kan je wel een middag beginnen met 16 volken en eindigen met 20 op één bijenstand. Het totaal aantal volken wat ik heb is nu ongeveer 36. 

maandag 1 juni 2015

Zeven en potten

Als je honing geslingerd hebt, krijg je 'raw honey'. Sommige mensen willen niets liever dan dat: dan zitten er nog stukjes bijenwas in en zo. Maar de meeste mensen, onder wie ik, willen gewoon honing met niks. Daarom zeef ik de honing.


Een trouwe klant wilde direct 20 kilo honing... in emmers dus. Die ben ik hierboven aan het vullen. 

Als de honing gezeefd is, kunnen de potten gevuld worden. Hier zit ik aan de tap voor een van de 60 potten honing die ik nu heb. 
En dan ziet de keukentafel er ineens zo uit: 
Een mooie oogst voor dit voorjaar! Vandaag ben ik een dankbaar mens!