maandag 30 maart 2015

Kou

Tja, ben je als bijenvolk net begonnen met het opstarten van een groot volk, en dan wordt het herfstweer. Het weer van deze week is een groot risico voor bijenvolken. Ze hebben nu juist veel stuifmeel en nectar nodig, maar ze kunnen niet veel uitvliegen. De temperatuur is te laag, de wind te hard, en er is teveel bewolking zodat ze zich niet kunnen orienteren.

Deze bij is net voor de eindstreep gesneuveld:


Ze heeft stuifmeel bij zich, ik denk van een sneeuwklokje. Ze heeft de kast weer gevonden. Maar de ingang van de kast zit op het noorden. Dus toen kwam ze in de schaduw terecht, en het was daar ook een graad of wat kouder. Ze kon niet op tijd de ingang van de kast vinden en is toen bevangen door de kou.

vrijdag 27 maart 2015

Wilgenkatjes

Nogmaals iets over wilgenkatjes. Deze zijn heel goed voor bijen, vandaar. Ze halen er honing en stuifmeel van. Honing kan ik hier niet laten zien maar stuifmeel wel:
 Ze geven dus geel stuifmeel af. Heel goed voor deze tijd van het jaar: het verse stuifmeel zet de koningin aan om veel eitjes te gaan leggen. De volken worden dan snel een stuk groter. Ze kunnen straks ingezet worden voor de bestuiving van het fruit.

woensdag 18 maart 2015

Honing desinfecteert wonden

Honing is natuurlijk goed voor bijna alles, met name volgens de imker. Maar er zijn ook professionals in de geneeskunde die honing herontdekt hebben.

Één daarvan is Dermaprof. Dit is een bedrijf gespecialiseerd in wondverzorging. Het verband dat zij gebruiken wordt Honeysoft genoemd. En zoals de naam zegt: er zit honing in verwerkt. Natuurlijke honing bevat een stof die zorgt dat bacteriën gedood worden. Dus zorgt honingverband er voor dat een wond ontsmet wordt.

Het Leids Cytologisch en Pathologisch laboratorium heeft een pilot onderzoek gedaan naar honingzalf (Mesitran, 45% honing) en concludeert dat het een goed middel tegen zowel bacteriën en schimmels is.

Een onderzoeker uit Wageningen beaamt deze resultaten, maar zegt dat honing uit de supermarkt in het algemeen niet geschikt is voor wondverzorging. Www.gezondheid.be zegt dat "alleen koudgeslingerde ecohoning geschikt is voor wondverzorging". Komt en koopt allen bij de echte imker!

Als laatste: een Medihoney, een bedrijf dat Manuka honing verwerkt in medicijnen, heeft een hele pagina met allerlei onderzoeken die de werkzaamheid van hun producten aantonen.

Als ALLERlaatste: www.wondzorg.be laat de volgende voordelen zien van behandelen van wonden met honing:
  • Verminderde kosten van verbandmateriaal en antibacteriële middelen.
  • Snellere heling
  • Het voorkomen van heelkundig verwijderen
  • Het voorkomen van skin grafting
  • Gemakkelijkheid in gebruik, laat toe de patiënt zijn eigen wondverzorging thuis uit te voeren, wat de verpleegkosten doen verminderen.

maandag 16 maart 2015

Bijenfoto's

Een vriend ging helemaal los toen hij mijn bijenfoto's zag. Hij had blauwe druifjes in zijn tuin. Hoe de bijen zulke kleine bloemen kunnen vinden snap ik nooit, maar ze zaten er op. Hier het schitterende resultaat! Hij deed het heel wat beter dan mijn armzalige mobieltje!


maandag 9 maart 2015

Mooi weer in maart

Wat hebben we met zijn allen genoten van het schitterende weer vandaag! Bijen genoten er evenzeer van. De kronkelhazelaar vlakbij mijn bijenstand zat vol bijen, en ze vochten om stuifmeel van de krokussen:
Dit was overigens de enige foto die lukte van wel 100 foto's die ik maakte- die hazelaarkatjes waaien nogal heen en weer. Ook de vrouwelijke bloempjes, klein en rood, kan je zien op deze foto.

Als je op zo'n dag bij de bijenkasten gaat staan zie je de bijen binnenkomen met gekleurde 'broekjes' van stuifmeel dat aan hun pootjes hangt. Je kunt dan aan de kleur zien bij welke bloem ze geweest zijn. Hazelaar: lichtgeel; krokus: heldergeel. Ik zag ook veel bijen binnenkomen met oranje stuifmeel van sneeuwklokjes.

Een minpuntje: de wind. Bijen hebben in dit jaargetij veel water nodig, anders kunnen ze hun opgeslagen honing niet opeten. Dat is zelfs voor bijen te zoet. Dan gaan ze dus water halen uit de sloot, maar de wind waaide wel honderd bijen in de sloot. Einde bij in dat geval.

Verder was het natuurlijk een fantastisch weekend!

maandag 2 maart 2015

Zon, wind en hulptroepen

Je hebt van die dagen dat het heerlijk is om buiten te werken. Ik zat in de zon te timmeren, meestal dan, want soms moet je ook van de zon genieten natuurlijk. Even achteroverleunen. Drie zwanen komen met piepende vleugels overgevlogen.

Het is warm in de zon en uit de wind: muts af, bodywarmer open, vest 1 open, vest 2 ook open. O nu is de zon weg. Vest 1, vest 2 en bodywarmer toch maar weer dicht. Muts op. Zo ging dat dus de hele tijd.

Een vlucht putters kwam langs, met hun kenmerkende tut-tut geluid. Even was alles perfect, tot:



Ja, als het doosje spijkers omgaat... Stond naast me terwijl ik mijn vesten aan- en uitdeed.

Verder zou je er bijna geld voor betalen om bijenklussen te mogen doen.

Hulptroepen zijn het daar niet mee eens. Ik huur namelijk weleens kinderarbeid in als ik zelf ergens geen zin in heb. En daar moet wel voor betaald worden, ook in de zon en uit de wind! (helaas wilde mijn hulptroep niet op de foto...)