woensdag 4 april 2018

Klaar voor de fruitbloei!

Over een week of anderhalf, twee gaat het fruit bloeien. Aldus een van 'mijn' fruittelers. Ik verhuur 21 bijenvolken aan 3 telers.

Vandaag heb ik alle bijenvolken klaar gemaakt voor de fruitbloei. Ik voel me gezegend, ik heb 21 volken nodig en heb er nu 24. Dus 10% reserve. Er zal maar een volk uitvallen doordat de koningin dood gaat of zo.

Klaarmaken betekent:

  • kijken of er voldoende bijen in zitten. In dit stadium minimaal 5 straatjes bezet met bijen, over een week of 2 zijn dat 7 straatjes of meer. 
  • kijken of er brias in zit (broed in alle stadia). Dat is een teken dat de koningin goed is en dat het volk gezond is. 
  • zorgen dat de volken voldoende ruimte hebben. Ik houd altijd twee broedkamers aan. Dat is een heel gesjouw, maar geeft wel het beste resultaat. 
  • bij grote volken een honingkamer bovenop de twee broedkamers zetten. 
Ik heb nog lang niet al mijn honingkamers gebruikt. Ik heb er nog wel 10 staan. Twijfel: zal ik die bovenop volken gaan zetten? Je moet nu 5 of 6 weken vooruit denken: 1 of 2 weken tot de (peren)bloei begint, dan drie tot vier weken bloei. Want ongeveer een week na de peren komen de appels, en ze bloeien ongeveer drie weken meestal. Maar het is zo'n gesjouw... 

Ik ben wel benieuwd naar de honingoogst van het fruit dit jaar... vorig jaar had ik helemaal niks op 11 verhuurde volken en dan nog 5 die naast een boomgaard stonden. Het kan verkeren. 

Een groot volk was darrenbroedig, dat heb ik een raam gewoon broed gegeven. Daar is nu een koninginnedop in gemaakt. Ik ben benieuwd of die koningin bevrucht raakt. Er zijn darren, maar ik weet niet of ze oud genoeg zijn om de koningin te bevruchten... ze zou over een weekje uit moeten komen, dan nog 5 dagen en dan is ze rijp om te paren. Het zal aan het weer liggen. Als het dan zacht en rustig weer is, wordt ze wel bevrucht. Anders is het hopeloos. April... doet wat-ie wil.  

maandag 2 april 2018

Problemen met namaak honing

Ik heb op internet nog eens gezocht naar artikelen over problemen met honing. Altijd interessant om mijn eigen praktijk ermee te vergelijken!

De vier voornaamste problemen met honing zijn:
1. gebruik van antibiotica in bijenvolken om ze gezond te houden. Antibiotica kan zo in honing komen. Dit is verboden in de EU. Ik gebruik het zelf nooit, ik gebruik alleen biologische middelen. 

2. Stuifmeel eruit filteren om de honing niet te laten kristalliseren. Dan blijft het dus langer vloeibaar. Maar daarmee kan je dus ook niet controleren waar de honing vandaan komt. Alhoewel slechts enkele experts in de wereld dit kunnen controleren op basis van stuifmeel. Er gaan dan ook werkzame stoffen verloren. Ik zeef alleen was en 'lichaamsdelen' van bijen uit mijn honing, met een kaasdoek. Stuifmeel zit er gewoon in. 

3. Honing te vroeg oogsten. Dat gebeurt in China veel volgens onderstaande link. Nectar direct van de bloem bevat 20 tot max 50% suikers (glucose/fructose), honing minimaal 80%. Dat betekent dat er veel water uit nectar moet verdwijnen om het honing te laten worden. Bijen drogen honing in en tijdens dat proces voegen ze enzymen toe. Dat proces duurt enkele dagen tot enkele weken, afhankelijk van het weer. Als je de bijen nectar laat halen en dat dan te vroeg (dagelijks) oogst en zelf indroogt, krijg je honing zonder toegevoegde enzymen. Mijn honing heeft meestal 17% water.  

4. Andere suikers toevoegen aan honing. Je kunt bijvoorbeeld uit mais ook suikerstroop maken en dat toevoegen aan honing. Geen haan die er naar kraait behalve als je gaat testen, dan klopt er iets niet. Ook dit gebeurt veel in China volgens diverse artikelen. Uiteraard doe ik dit nooit. 

De goedkoopste supermarkthoning is dus misschien helemaal geen honing. Zeker als het non-EU honing is. Zie ook: http://honingenbij.blogspot.nl/2017/01/

https://badbeekeepingblog.com/2017/01/19/one-more-thing-about-chinese-honey/